Överlägg

Är inte köttbullar svenska!?

Våra gamla hederliga svenska köttbullar kan verka lika svensk som Ikea eller att inte sitta bredvid varandra på bussen, men Sveriges twitter konto har medgett att våra ikoniska köttbullar faktiskt kommer från Turkiet. :O

Sveriges twitter-konto tweetade: ”Svenska köttbullar är faktiskt baserade på ett recept som King Charles XII tog hem från Turkiet i början av 1700-talet. Låt oss hålla oss till fakta! ”

Kött som är känt som ”köfte” i Turkiet, är kött pressat till en boll och är en populär maträtt runt om i världen, den låter också väldigt likt våra egna köttbullar, eller hur?

Svaren på tweeten varierade från förvirring, till firandet av sanningen som kommer fram. Men vi vet att vi i alla fall alltid kommer att vårt svenska företag IKEA, som jag precis lärde mig är ägt av ett holländskt bolag, har vi inga svenska saker!?

Kung Charles XII använde mat som ett sätt att hjälpa till att öka förhållandena mellan de två länderna. Efter att ha förlorat ett krig med Ryssland i början av 1700-talet förvisades kungen i det osmanska riket nära Bender Moldova i fem år innan han kom tillbaka till Sverige. Tillsammans med köttbullar tog han med kaffe och fyllda kålar, specialiteter från Istanbul.
Det svenska kontot tillade: ”Tänk på att vi älskar kaffe ännu mer än köttbullar! Vid ett tillfälle hade vi till och med ett kaffeförbud i Sverige!” Och det är verkligen sant att vi älskar kaffe, vi dricker faktiskt bland det mesta kaffet per person i hela världen.